Bitcoin İçin Gelecek: Gerçek mi? Yoksa Sadece Bir Kumar mı? – Kriptotek

Bitcoin İçin Gelecek: Gerçek mi? Yoksa Sadece Bir Kumar mı?

Özellikle 2017 yılı Bitcoin için tam anlamıyla “yıldızlar diyarında bir güneş” tanımının hakkını verdiğini gösteriyor. Sebebi çok basit. Bu yıl ki Bitcoin artış trendleri ve günlük işlem hacmine bakmanız nedeni anlamanıza yardımcı olacaktır (200 Milyar Dolar). Bitcoin kurulduğu günden bu yana, eşsiz mimarisi ve oluşumlarının aşama aşama daha fazla kaynağa sahip olacağı şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca toplam üretiminin 21 milyon Bitcoin ile sınırlı olacağı şekilde bir kurala sahiptir. Bu prensip ve diğer birçok faktörün getirdiği gerçekler Bitcoin’in geleceğini ciddi şekilde etkiliyor.

Bitcoin stand

Bitcoin’in Sahip Olduğu Dezavantajlar

Dünyada ki en etkili ve büyük şirketlerden bazıları kripto para birimlerinin olduğu bir dünya için hazırlık yapıyor ve uygulamalar geliştiriyor. Bitcoin’in kripto para liginde lig yıldızı olduğunu söylersek abartmamış oluruz. Ama bu durum değişebilir. Günden güne artan rakip potansiyeli, bitcoin’in dezavantajlarının görülmesine neden oluyor. Bitcoin’in bazı genel dezavantajlarını irdeleyelim;

  • Gizliliğe verdiği önem konusu herkes tarafından bilinen bir durum. Fakat gizlilik kuralları çerçevesinde yapılan “anonim” işlemlerin yasalara uygunluğu konusu gerçekten bir karmaşa oluşturuyor. Bilindiği gibi, yasadışı işlemler için bir ödeme aracı olarak kabul edilme popülerliği, devletler ve kurumlar için gerçek bir sorun anlamına geliyor.
  • Bitcoin, birçok ülkede para birimi olarak kabul edilmiştir. Bugün itibariyle dünyanın en çok likite sahip ve kabul gören kripto para birimi olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, kripto para pazarından paylarını yükseltebilmek için, bitcoin’in hakimiyetine meydan okumaya istekli birçok alternatif kripto para birimi mevcut. Eğer işlem kapasitesi 21 milyon bitcoin limitini zorlayıcı bir hale gelirse, diğer kripto para birimlerine olan ilginin artmasına yol açacaktır.
  • Dünya genelinde alışveriş için kripto para birimlerinin kullanımı gün ve gün artmaktadır. Özellikle çevrimiçi dijital cüzdanların içerisinde saklanan kripto paralar büyük bir risk faktörü oluşturuyor. Popülerliğin getirdiği dezavantajla, çalınma ihtimali en yüksek olan kripto para biriminin bitcoin olması kaçınılmaz bir hal alıyor. Neredeyse her gün haber sitelerinde bitcoin hırsızlığı ile ilgili birkaç haber okuyoruz. İşin en ilginç yanı, bitcoin kimliği gerçek kişisel bilgileri içermediği için takip olanağı imkansızlaşıyor.

Gelecek Burada Başlamak Üzere

Bitcoin, 2017 yılının başından bu güne kadar %1760’lık bir büyüme oranı yakaladı. Aralık ayının başında, Amerika’nın en büyük vadeli işlem borsası CME, 18 Aralıktan itibaren bitcoin vadeli işlemler başlatacağını duyurdu. Yine ABD’nin büyük borsalarından CBOE(Chicago Board Options Exchange) 11 Aralıkta bitcoin vadeli işlemlere başlayacağını açıkladı. Bu açıklamaların ardından Tokyo Borsası CEO’su bir açıklama yaparak, kripto para birimleri ile ilgili bir çalışma grubu oluşturduklarını açıkladı. Ayrıca son olarak Nasdaq Borsasının 2018 yılı içerisinde bitcoin ile vadeli işlemleri başlatacağı açıklamasını es geçmeyelim.

Bu hareketlenmeler bize şunu gösteriyor; kripto para birimleri, dünya finans sahnesinde artık finansal bir ürün olarak yer alabilecek(Tabi ki hala yasa koyucular ve düzenleyicilerin verecekleri izinlere bağlı).

Bitcoin, kurulduğu 2008 yılından bu zamana kadar, klasik yatırım araçları kullanan finans dünyasının ilgisini yeterince çekebilecek bir pozisyona gelmiş bulunuyor. Yatırımcıların birçoğunun, kripto para birimlerinden uzak durmasının en büyük sebepleri arasında, kripto para borsasının ve dijital cüzdanların riskli ve karmaşık yapısı olarak gösteriliyor. Amerikan para piyasalarında alınan bu kararla, yatırımcılar hem ticaret hem de yatırım olanakları açısından, kendilerini sanal para birimleri ile güvenli bir noktada hissedebilecekleri düşüncesine sahipler.

Ağustos ayında, Estonya “Estcoin” adını verdiği dijital para birimine geçeceğini duyuran ilk ülke oldu. “İnternet Cumhuriyeti” olma yolunda teknolojik adımlar atan Estonya’nın bu projesi hayata geçirilebilirse, dünya’ da kripto para birimini kullanan ilk resmi ülke olma unvanını elde etmiş olacak.

Tüm bu gelişmelerin ve argümanların ışığında, söylenebilecek sözlerin çok olduğu ile ilgili bir yorum yapmak gerekiyor. Kripto para birimleri için bu durumlar, yeni bir başlangıç olarak lanse edilebilir. Buradan anlaşılıyor ki; bu lansmanın birileri için iyi veya kötü olabilecek birçok etkeni barındırdığı ve bu gerçeği görmek isteyip istememe belirsizliği hala geçerliliğini koruyor.

En Fazla Okunanlar

Kripto Para Ekosisteminde Yeni Bir Oyuncu: Bitcoin Cash
Kripto Para Ekosisteminde Yeni Bir Oyuncu: Bitcoin Cash
Ağustos ayında kripto para ekosistemine ihtiyaçtan doğan yeni bir oyuncu katıldı; Bitcoin Cash. Bu yazıda bitcoin cas...
Daha Fazla Oku
Günümüzde Kripto Para’nın Popülerliği
Günümüzde Kripto Para’nın Popülerliği
Bitcoin, yaklaşık 1 yıllık periyotta neredeyse 20 katı kadar bir değer kazanarak bugün 17 bin dolar seviyelerini zorl...
Daha Fazla Oku
Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin: Bilmeniz Gerekenler!
Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin: Bilmeniz Gerekenler!
Kriptopara birimleri, kuşkusuz şu bitirmekte olduğumuz 2017 yılının yatırım trendlerinde en çok yükselen değer oldu. ...
Daha Fazla Oku