Bitcoin Madenciliği: Nasıl Çalışır? [2.Bölüm] – Kriptotek

Bitcoin Madenciliği: Nasıl Çalışır? [2.Bölüm]

Bitcoin madenciliği yazımızın birinci bölümünde; çalışma mantığı, ağ güvenliği ve madenci kazancı ile ilgili konulardan bahsetmiştik. Bu bölümde konuyu, bilgiye dayalı olgulardan bahsetmeye ayırdık. Sözü uzatmadan başlayalım.

Bitcoin madenciliği

İşlem Ücretleri

Blok ödülü (block reward) zaman içinde azalarak herhangi bir kazanç getiremeyecek hale dönüşerek, bitcoin madenciliği yapanlar için ortada herhangi bir teşvik kalmayacağı probleminin ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Blok ödülünün kazandırdığı teşvikler yerine, işlem ücretleri zorunlu hale getirilmedikçe, bitcoin ağ işleyişinde büyük problemler söz konusu olacağa benziyor.

İşlem ücretleri, işlemin içerdiği bloğu blok zincirine (blockchain) işleyen madenci için bir ödül olarak dahil edilen bitcoin miktarına denir. Her iki taraf içinde gönüllülük esasına dayanan bir iştir. Madenci gönüllü bir şekilde işlemi doğrulayabilir. Bitcoin gönderim işlemi yapan kişi ise madencinin kendi işlemini doğrulaması için işlem ücreti ekleyebilir.

Bitcoin Madenciliği İçin Gereken Donanım

Bitcoin madenciliği, ilk zamanlarda sıradan masaüstü bilgisayarlardan gelen işlemlerle yapılabilmekteydi. İnterneti ve uygun donanımı olan herkes bitcoin madenciliği yapabilir. Bitcoin madenciliğinde, grafik kartları ve grafik işlemci ünitesi (GPU) bilgisayarın işlemcisinden (CPU) daha etkilidir. Bitcoin’in popülerlik kazanmaya başladığı zamanlarda, GPU’lar daha etkin bir hale gelmeye başladı. Bazı grafik kartı üreticileri bitcoin madenciliği çılgınlığında bütün stokları bir anda tüketerek, üretime yetişemez hale geldiler. 2013’te ASIC (Uygulamaya Özel Entegre Devre Kısayolu) olarak bilinen donanım özellikle bitcoin madenciliği için tasarlanarak piyasaya sürüldü. O günden beri, teknolojik olarak daha gelişmiş donanımlar üretilerek, madencilik için verimli tasarımlar geliştiriliyor. En son teknoloji ile geliştirilen donanımların enerji tüketiminde, üretilen gelirden daha fazla bir maliyet ortaya çıkardığını söyleyelim.

Bitcoin Madenciliği ve Gelecek

Dünyada bitcoin madenciliğini, bireysel olarak yapan birçok kişinin yanında, devasa sitemler kurup inanılmaz elektrik ve enerji tüketimine neden olan kuruluşlarda bulunmaktadır. Bugün geçmiş yıllara oranla rekabetin arttığı, kazancın gitgide düştüğü ve en önemlisi inanılmaz bir enerji tüketimine sahne olan bir alan olmuştur. Bitcoin madenciliği için getirisi; çözülmeyi bekleyen daha zor bulmacaların olduğu, karlılığın gitgide düştüğü ve kontrol altında tutulduğu bir zorluğa evirilmiştir.

Unutulmaması gereken diğer bir etken ise, yasa koyucular ve düzenleyicilerin bitcoin madenciliği üzerinde ki düşünceleridir. Amerika’da madenciliğin vergi mükellefiyetinde serbest meslek gelir alanına girmesi gerektiği ile ilgili bir rehber yayınlandı. Buna ek olarak, Mali suçları uygulama ağı olarak bilinen FinCen (kara para aklama ve terör finansmanları ile ilgili), bitcoin madenciliğini para transferi olarak görülemeyeceğini anlattığı bir rehber yayınladı. Tüm bu gelişmeler ışığında, zaman geçtikçe bitcoin madenciliği için gelecek, atılacak yeni adımların arkasında saklı olduğu gerçeği ile ilişkilidir.

En Fazla Okunanlar

Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin: Bitcoin Cüzdanı Nedir?
Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin: Bitcoin Cüzdanı Nedir?
Bitcoin evrenine yeni girenler için hazırladığımız yazı serimizin son yazısında, “Bitcoin cüzdanı nedir ne değildir?”...
Daha Fazla Oku
Herkesin Merak Ettiği, En Çok Sorulan 7 Temel Bitcoin Sorusunun Cevabı
Herkesin Merak Ettiği, En Çok Sorulan 7 Temel Bitcoin Sorusunun Cevabı
Bitcoin, elektronik ortamda oluşturulup saklanan, dijital bir para birimidir. Bitcoin kimsenin kontrolünde değildir. ...
Daha Fazla Oku
Bitcoin Nasıl Alınır? Adım Adım Bitcoin Alma Rehberi [Resimli Anlatım]
Bitcoin Nasıl Alınır? Adım Adım Bitcoin Alma Rehberi [Resimli Anlatım]
Adım Adım Bitcoin Alma Rehberi [Resimli Anlatım]  Son zamanların en çok konuşulan konularından olan bitcoin, yaşadığ...
Daha Fazla Oku