Kripto Para Ekosisteminde Yeni Bir Oyuncu: Bitcoin Cash – Kriptotek

Kripto Para Ekosisteminde Yeni Bir Oyuncu: Bitcoin Cash

Ağustos ayında kripto para ekosistemine ihtiyaçtan doğan yeni bir oyuncu katıldı; Bitcoin Cash. Bu yazıda bitcoin cash’in yaratılmasına neden olan olayları ve kripto para diyarında ki bu yeni oyuncunun konumunu inceleyeceğiz.

Neden Bitcoin Cash?

Bitcoin, şüphesiz yakın insanlık tarihinin en ilginç ve inanılmaz yeniliklerden biri. Bununla birlikte, fikir olarak ne kadar motive edici bir pozisyonda ise istikrar açısından birçok tartışmalara neden olan ölçeklenebilirlik konusu (Bitcoin Scalability Problem), çok fazla eleştiriye maruz kalmasına sebep oldu. Bu durumun sonucu, Ağustos 2017’de Bitcoin Cash oluşumuna neden oldu.

Bitcoin’in son yıllarda popüler oluşuyla sorunlar çıkmaya başladı. Aşağıdaki grafikte aylık gerçekleşen işlemlerin sayısı verilmiş.

Bitcoin Cash Hacim

Grafikte görüldüğü gibi aylık işlemlerin sayısı hızla artmakta ve şu an 1 mb blok boyut sınırıyla birlikte yalnızca 4-7 arası işlem yapılabilmektedir(Visa ve Mastercard saniyede yaklaşık 2000’e yakın işlem yapabilmektedir.). Bu performans, işlem yapmak isteyen kişilerin beklemesine neden oluyor. Küçük bir örnekle anlatalım. Aslı’nın, Mete’ye 10 Bit gönderdiğini varsayalım. Ancak işlem bekleme listesine alındığı için gerçekleşmiyor. Aslı beklerken bu arada işlemi silmek istese bile yapamıyor. (Bitcoin kuralları – Yapılan işlem geri alınamaz) İşlemin yapılabilmesi için madencilere yüksek işlem ücreti ödemesi gerekiyor. En düşük işlem ücretini ödeyen Aslı, ortalama 13 dakika beklemek zorunda kalacak. Bu rahatsızlığın giderilmesi için 1 mb olan boyut sınırı 2 mb’a çıkarılma önerisi yapıldı. Ama tabi bu da bitcoin diyarında tartışmalar ve birbirlerine göre haklı sebepler ortaya çıkardı. Sonuç olarak işlem kapasite hızı ve zamansal problemler Bitcoin Cash’in oluşmasına neden olan sebeplerdi.

Bitcoin Cash Nedir?

Bitcoin Cash Proje sayfasının tanımıyla; “ Bitcoin Cash, internette eşler arası (Peer-to-Peer) elektronik nakittir. Merkez bankası olmayan, merkezi olmayan ve üçüncü tarafın olmadığı bir sistemdir”

Bitcoin Cash, Bitcoin’e çok benzer olmakla birlikte, belirli farklar göze çarpıyor;

  • Blok boyutu 8 MB • Segwit bulunmuyor.
  • “Replace by fee” (Ücret Karşılığı) özelliği yoktur.
  • Bitcoin’de bulunan normal 2016 blok ayar aralığından daha hızlı çalışma gücünüayarlayabilecek şekilde tasarlanmıştır.
  • İşlem çıkışları ve hızları arttırılmıştır.

Bitcoin’in uzun süredir devam eden ölçeklendirilememe sorununa çözüm olması için Bitcoin Cash ortaya çıkmıştır. Görünüşe bakılırsa, Aşağıda ki piyasa değeri, hem soruna çözüm hem de yeni bir kripto para kralımızın olacağını mı söylüyor? Ne dersiniz?

Bitcoin Cash piyasa değeri

En Fazla Okunanlar

Günümüzde Kripto Para’nın Popülerliği
Günümüzde Kripto Para’nın Popülerliği
Bitcoin, yaklaşık 1 yıllık periyotta neredeyse 20 katı kadar bir değer kazanarak bugün 17 bin dolar seviyelerini zorl...
Daha Fazla Oku
Bitcoin İçin Gelecek: Gerçek mi? Yoksa Sadece Bir Kumar mı?
Bitcoin İçin Gelecek: Gerçek mi? Yoksa Sadece Bir Kumar mı?
Özellikle 2017 yılı Bitcoin için tam anlamıyla “yıldızlar diyarında bir güneş” tanımının hakkını verdiğini gösteriyor...
Daha Fazla Oku
Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin: Bilmeniz Gerekenler!
Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin: Bilmeniz Gerekenler!
Kriptopara birimleri, kuşkusuz şu bitirmekte olduğumuz 2017 yılının yatırım trendlerinde en çok yükselen değer oldu. ...
Daha Fazla Oku