Adım Adım Bitcoin Cüzdanı Rehberi – Kriptotek

Adım Adım Bitcoin Cüzdanı Rehberi

Bitcoin cüzdanının ne olduğunu, ne işe yaradığını ve hangilerinin pazarda en iyileri olduğunu keşfetmek için bu detaylı kılavuzdan yararlanabilirsiniz.

Bitcoin Cüzdanı / Kripto Para Cüzdanı nedir?

Bitcoin cüzdanı, özel anahtar (private key) ve açık anahtar’ları (public key) depolayıp, kullanıcıların dijital para göndermek, almak ve bakiyelerini görüntülemelerini sağlamak için blok zincirleriyle (blockchain) etkileşime giren bir programdır. Bitcoin veya başka bir kripto para kullanmak istiyorsanız dijital bir cüzdanınızın olması gerekir.

En iyi Bitcoin Cüzdanı

Nasıl çalışır?

Milyonlarca kişi bitcoin cüzdanı kullansa da, sistemin nasıl işlediğine dair genel bir yanlış anlaşılma mevcut. Geleneksel ‘cep’ cüzdanlarının aksine, dijital cüzdanlar paranızı saklamaz. Başka bir deyişle, paranız herhangi bir yerde fiziksel bir şekilde var olmaz. Var olan tek şey, blok zincirinde depolanan işlem kayıtlarıdır.

Bitcoin ve Kripto para cüzdanı, özel ve açık anahtarları depolayıp, kullanıcıların dijital para göndermek, almak bakiye görüntülemelerini ve diğer işlemleri gerçekleştirmelerini sağlamak için blok zincirleriyle etkileşime giren bir programıdır. Bir kullanıcı, size Bitcoin veya başka bir dijital para birimi aracılığıyla para gönderimi yaptığında paranın cüzdanınızın adresine yönlendirilmesini onaylar. Bu parayı harcayıp, paraya sahip olabilmek için, cüzdanınızda saklanan özel anahtar, paranın tahsis edildiği açık adresle eşleşmelidir. Özel ve açık anahtarlar eşleşirse, dijital cüzdanınızdaki bakiye artar ve parayı gönderenin bakiyesi de aynı oranda azalır. Bu süreçte, gerçek para alışverişi yapılmaz. İşlem, sadece blok zincirindeki bir işlem kaydıyla ve kripto para cüzdanındaki bakiye değişikliğiyle belirtilir.

Bitcoin cüzdanı türleri nelerdir?

Dijital paralarınızı saklayıp, onlara erişmek için farklı yollar sunan birkaç cüzdan türü vardır. Cüzdanlar üç farklı kategoride incelenebilir: yazılım, donanım ve kağıt cüzdanlar. Yazılım cüzdanları masaüstü, mobil veya çevrimiçi olabilir.

  • Masaüstü cüzdanlar, bir masaüstü veya dizüstü bilgisayara indirilip yüklenir. Bu cüzdanlara yalnızca, indirildikleri bilgisayardan erişilebilir. Masaüstü cüzdanlar, en üst düzey güvenlik seviyelerinden birini sunar, ancak bilgisayarınız saldırıya uğramışsa veya virüslüyse, tüm paranızı kaybetme riskiniz vardır.
  • Çevrimiçi (online) cüzdanlar, bulut üstünden çalışır ve herhangi bir yerden internete bağlı bütün akıllı cihazlardan erişilebilir. Çevrimiçi cüzdanlar, erişim konusunda daha elverişli olsalar da, özel anahtarınızı çevrimiçi olarak saklar. Özel anahtarınız üçüncü bir kişi tarafından kontrol edildiğinden saldırılara ve hırsızlığa karşı daha savunmasız durumdadır.
  • Mobil cüzdanlar, telefon uygulamasıyla çalışır ve kullanışlıdırlar; çünkü, Bitcoin geçen mağazalar da dahil olmak üzere herhangi bir yerde kullanılabilirler. Mobil cüzdanlar, akıllı telefonlarda sınırlı saklama alanı olduğundan genelde masaüstü cüzdanlarına göre daha küçük ve basittir.
  • Donanım cüzdanları, kullanıcıların özel anahtarlarını USB bellek gibi bir donanımda saklayarak yazılım cüzdanlarına göre daha güvenlidir. Donanım cüzdanları işlemleri çevrimiçi olarak gerçekleştirse de, paralarınızı daha güvenli bir şekilde, çevrimdışı (offline) olarak depolar, buna soğuk depolama da denir. Donanım cüzdanları bir çok kripto para birimini ve cüzdan web arayüzünü destekler, hangisini kullanmaya karar vereceğiniz size bağlı. Donanım cüzdanlarla işlem yapmak da basittir. Tek yapmanız gereken, donanım cüzdanınızı interneti olan herhangi bir bilgisayara takıp, şifrenizi girmektir, ardından paranızı gönderip, işleminizi onaylayabilirsiniz. Donanım cüzdanları paranızı çevrimdışı ve tehlikeden uzak tutarken kolayca işlem yapmanızı sağlar. Donanım cüzdanları için Kriptotek.com’a göz gezdirin.
  • Kağıt cüzdanların kullanımı kolaydır ve en yüksek düzeyde güvenlik sağlarlar. Kağıt cüzdanı kullanmak için özel ve açık anahtarlarınızı bir kağıt üzerine çıktısını almanız yeterlidir. “Kağıt cüzdan” terimi, anahtarlarınızın çıktısını ifade etmek için kullanılsa da, şifre oluşturulmak için kullanılan yazılımı da ifade eder. Kağıt cüzdanların kullanımı nispeten daha basittir. Kağıt cüzdanınıza Bitcoin gönderme işlemi, yazılım cüzdanınızdan kağıt cüzdanınızda gösterilen adrese para aktarmayla gerçekleştirilir. Buna ek olarak, para çekmek veya harcamak isterseniz, yapmanız gereken tek şey, kağıt cüzdanınızdan yazılım cüzdanınıza para aktarmaktır. Kağıt cüzdandan para çekme işlemine ‘süpürme’ de denir ve bunun için özel anahtarınızı elle girmeniz veya kağıt cüzdanınızdaki QR kodunu okutmanız yeterlidir.

Bitcoin cüzdanları güvenli midir?

Cüzdanlar farklı güvenlik seviyelerine sahiptirler. Güvenlik seviyesi, kullandığınız cüzdan türüne (masaüstü, mobil, çevrimiçi, kağıt, donanım) ve cüzdan uygulamasına bağlı olarak değişir. Bir web sunucusu, çevrimdışı ortama kıyasla paranız için daha riskli bir platformdur. Çevrimiçi cüzdan kullanıcıları, hackerların para çalmak için kullanabileceği güvenlik açıklarıyla karşılaşabilirler. Öte yandan, çevrimdışı cüzdanlar hacklenemez; çünkü çevrimiçi bir ağa bağlı değildirler ve güvenlik açısından üçüncü kişilere bağlı değildir, kontrolü sizdedir. Her ne kadar çevrimiçi cüzdanların saldırılara karşı en savunmasız cüzdan türü olduğu kanıtlanmış olsa da, hangi cüzdan türü kullanılırsa kullanılsın, güvenlik önlemlerinin özenle uygulanması gerekmektedir. Hangi cüzdan türünü kullanırsanız kullanın, kişisel şifrenizi kaybederseniz paranızı kaybedeceğinizi unutmayın. Aynı şekilde, cüzdanınız saldırıya uğrarsa veya bir dolandırıcıya para gönderirseniz, kaybettiğiniz parayı geri almanın veya işlemi tersine çevirmenin bir yolu yoktur. Önlemlerinizi mutlaka almalı, çok dikkatli olmalısınız!

  • Cüzdanınızı yedekleyin. Günlük kullanım için çevrimiçi ortamda az miktarda para bulundurun, böylece paranızın büyük bir çoğunluğu yüksek güvenlikli bir ortamda korunur. Ledger Nano S, kağıt veya USB aracılığıyla yapılan yedeklemeler için çevrimdışı depolama seçenekleri, sizi bilgisayar hatalarına karşı koruyarak, kayıp veya çalıntı durumunda cüzdanınızı kurtarmanıza olanak sağlar. Sonuç olarak, çevrimiçi bir cüzdan kullanmayı seçerseniz, her zaman korunması mümkün olmayan risklerle karşılaşabilirsiniz.
  • Yazılım güncelleyin. En yeni güvenlik önlemlerine sahip olmak için yazılımınızı güncel tutun. Sadece cüzdan yazılımınızı değil, bilgisayarınızdaki veya cep telefonunuzdaki yazılımları düzenli olarak güncellemelisiniz.
  • Ek güvenlik katmanları ekleyin. Güvenlik katmanı ne kadar fazla olursa, o kadar yüksek bir güvenlik sağlanır. Başlangıç olarak, uzun ve karmaşık bir şifre oluşturup, para çekmek için de bu parolayı kullanmanız gerekir. Cüzdan uygulaması her açıldığında iki adımlı kimlik doğrulama ve ek şifre gibi ilave güvenlik katmanları sağlayan Ledger Nano S gibi bir cüzdan kullanın. Ayrıca, Armory veya Copay gibi çoklu imza teknolojisi sunan bir yazılım cüzdanı da düşünebilirsiniz. Çoklu imza cüzdanları, bir işlemin yapılması için başka bir kullanıcının veya kullanıcıların iznini gerektirir.

Çoklu para mı yoksa tek kullanımlık mı?

Bitcoin, en iyi bilinen dijital para birimi olmasına rağmen, her biri kendine özgü ekosistem ve altyapıya sahip yüzlerce yeni kripto para birimi (alt-para olarak bahsedilecektir) ortaya çıkmıştır. Çeşitli kripto para birimleri kullanmak istiyorsanız, her para birimi için ayrı bir cüzdan oluşturmanız gerekmez. Tek bir para birimini destekleyen bir kripto para cüzdanı kullanmak yerine Ledger Nano S gibi aynı cüzdandaki birkaç para birimini kullanmanızı sağlayan çoklu para cüzdanı kullanmanız tavsiye edilir.

İşlemler ücretli mi?

Genellikle işlem ücretleri, geleneksel banka işlemlerine ödenen ücretlerin çok küçük bir bölümünü oluşturur. Bazı işlemler için herhangi bir ücret alınmamasına rağmen, bazen ağ sağlayıcılarına işlem ücreti ödenmesi gerekebilir. Ödeyeceğiniz tutarı kendiniz belirleyebilirsiniz. Örneğin, 226 bayt’lık ortalama bir işlem 18,080 satoshi, yani 0,12 dolarlık bir ücret karşılığında gerçekleşir. Düşük bir ücret belirlemeyi seçerseniz, işleminiz düşük önceliğe sahip olabilir ve işlemin doğrulanması için saatler veya günler beklemek zorunda kalabilirsiniz. İşleminizin tamamlanmasını ve derhal onaylanmasını istiyorsanız, ödeyeceğiniz tutarı artırmanız gerekebilir. Hangi cüzdanı kullanırsanız kullanın, işlem ücretleri endişelenmeniz gereken bir şey değildir. Ufak bir miktar ödeme yapabilir, ödeyeceğiniz miktarı kendiniz belirleyebilir, ya da hiç ödeme yapmayabilirsiniz. Geçmişe kıyasla büyük bir gelişme!

Bitcoin cüzdanları anonim midir?

Bitcoin cüzdanları bir bakıma anonim sayılsa da tam olarak anonim değildirler. Cüzdanlar, görünürde anonimdirler. Cüzdanlar, kullanıcının gerçek kimliğine bağlı olmasa da, tüm işlemler görünür ve kalıcı bir şekilde blok zincirinde depolanır. Adınız veya kişisel adresiniz bu platformda bulunmasa da, cüzdan adresiniz gibi veriler çeşitli şekillerde kimliğinizi ortaya çıkarabilir. Anonim ve gizli kalmayı kolaylaştırmak için çalışmalar devam etmekle birlikte, tamamen anonim kalmanın da dezavantajları bulunmaktadır. Gizliliği sağlayan DarkWallet projesine göz atabilirsiniz.

Hangi Bitcoin cüzdanı en iyisidir?

Kullanacağınız cüzdanı seçmeden önce, ne amaçla kullanacağınıza karar vermelisiniz. Günlük kullanım için mi yoksa dijital parayla yatırım yapmak amacıyla mı cüzdan kullanmak istiyorsunuz? Birden fazla para birimi mi yoksa tek bir para birimi mi kullanmayı planlıyorsunuz? Dijital cüzdanınıza herhangi bir yerden mi yoksa sadece evinizden mi erişmek istiyorsunuz? İhtiyaçlarınızı değerlendirmeye biraz zaman ayırıp sizin için en uygun cüzdan seçin.

Ledger Nano S

Ledger Nano S, büyük miktarda Bitcoin depolamak için ideal bir donanım cüzdanıdır. Ledger Nano S, casus yazılımlardan etkilenmez ve şifrelerinizi her daim güvende tutarak paranız için sağlam bir kasa görevi görür. Kullanımı kolaydır, güzel bir arayüze sahiptir ve Windows, OS X ve Linux uyumludur. Ledger Wallet Nano S, ikinci bir güvenlik katmanı aracılığıyla hacklanmeyi ortadan kaldırmayı amaçlayan, Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dash ve Altcoin kullanıcıları için oluşturulmuş çoklu imza donanım cüzdanıdır. Ledger Nano S cüzdanını bitcoin göndermek için yanınızda taşımanız gerekir. Tam da bundan ötürü Ledger Nano S, pasif birikimciler, yatırımcılar ve yüksek güvenlikli platformda büyük miktarda para depolamak isteyenler için en iyisidir. Küçük bir flash disk boyutundadır, Kriptotek.com sitesinden güvenle satın alabilirsiniz.

  • Artıları: Yüksek düzeyde güvenlik ve gizlilik, soğuk depolama, kullanımı kolay bir web arayüzü, yeni başlayanlar için uygun. Döner metal kapakla korunan ekran / cihaz. Çok Para Birimi Desteği Üçüncü parti uygulamalar cihazdan çalıştırılabilir U2F desteği Oldukça ucuz (~ 450 TL)
  • Eksileri: Bitcoin göndermek için cihaza ihtiyaç duyulur.

Trezor

Trezor Satoshi Lab tarafından 2013 yılında piyasa sürülen ve açık kaynaklı geliştirilen bir Bitcoin donanım cüzdanıdır. Trezor cüzdanın az sayıdaki dezavantajlarından biri, bitcoin göndermek için yanınızda taşımanız gerektiğidir. Artıları: Yüksek düzeyde güvenlik ve gizlilik, soğuk depolama, açık kaynaklı yazılım Eksileri: Pahalı (~ 550 TL), bitcoin göndermek için cihaza ihtiyaç duyar. Green Address Green Address, yeni başlayanlar için mükemmel bir tercih olan, kullanıcı dostu bir bitcoin cüzdanıdır. Green Adress’e masaüstü, çevrimiçi veya mobil olarak Chrome, iOS ve Android için sunulan uygulamalar aracılığıyla erişilebilir. Gelişmiş güvenlik sağlayan çoklu imzalı adres ve iki aşamalı kimlik doğrulama, kağıt cüzdan yedekleme ve anında işlem onayı gibi özellikleri mevcuttur. Uygulamanın dezavantajı, ödemelerinizin Green Adress onayından geçmektedir, bu nedenle harcamalarınız üzerinde tam kontrol sahibi olamazsınız.

  • Artıları: Üst düzey güvenlik, çoklu platform ve cihazdan erişim, çoklu imza, yeni başlayanlar için uygun, açık kaynaklı yazılım, ücretsiz.
  • Eksileri: Hot wallet, ortalama seviyede gizlilik, ödemeleri üçüncü taraf onaylar.

Bread Wallet

Bread Wallet, e-posta göndermek kadar kolay bir şekilde para gönderen basit bir mobil Bitcoin cüzdanıdır. Bu cüzdan, App Store’dan veya Google Play’den indirilebilir. Bread Wallet, kullanıcıları bağımsız olduğundan bitcoin gönderip alırken kullanılabilecek bir sunucu bulunmaz. Böylece, kullanıcılar paralarına istediği zaman erişip, kontrol edebilir. Sonuç olarak, Bread Wallet’ın temiz arayüzü, hafif tasarımı ve güvenliği arttırma konusundaki çalışmaları hem yeni başlayanlar hem de deneyimli kullanıcılara güvenli, hızlı ve keyifli bir uygulama sunuyor.

  • Artıları: Yüksek seviyeli gizlilik ve güvenlik, yeni başlayanlara uygun, basit ve açık, açık kaynaklı yazılım, ücretsiz.
  • Eksileri: Web veya masaüstü arayüzü yok, az sayıda özelliği var, hot wallet.

Mycelium

Mobil Bitcoin cüzdanı kullanmak isteyen ileri düzey kullanıcılar için Mycelium birebirdir. Mycelium mobil cüzdanı iPhone ve Android kullanıcılarının, bitcoin gönderip almalarını ve paralarını kontrol etmelerini sağlar. Üçüncü taraflar paralarınızı dondurup çalamaz. Soğuk depolama, şifrelenmiş PDF yedekleri, entegre edilmiş QR kodu tarayıcısı, yerel kripto para borsası ve başka kullanıcılarla güvenli konuşma ortamı sağlayarak diğer uygulamalara fark atan kurumsal düzeyde güvenliğiyle Mycelium’un uzun zamandır en iyi cüzdanlardan biri olarak kabul edilmesi şaşırtıcı değildir.

  • Artıları: Yüksek seviyede gizlilik, üst düzey güvenlik, zengin özellikler, açık kaynaklı yazılım, ücretsiz.
  • Eksileri: Web ve masaüstü arayüzü yok, hot wallet, yeni başlayanlara uygun değil.

Exodus

Exodus, nispeten yeni ve daha az bilinen ve şimdilik sadece masaüstü versiyonu mevcut olan bir dijital cüzdandır. Son derece kolay kullanımı ve güzel bir arayüzüyle, Bitcoin, Eter, Litecoin, Dogecoin ve Dash depolanmasıyla, kripto para değişimini sağlar. Exodus, cüzdanınızı yedeklemek için çok basit bir kılavuz da sunar. Exodus’un en iyi özelliklerinden biri, kullanıcıların Bitcoin ve Altcoin ticareti yapmasına olanak sağlamasıdır.

  • Artıları: Üst düzey gizlilik ve güvenlik, yeni başlayanlar için uygun, kullanımı kolay, birden fazla para birimini destekler, açık kaynak yazılım, ücretsiz.
  • Eksileri: Hot wallet, web arayüzü veya mobil uygulaması yok.

Copay

BitPay tarafından oluşturulan Copay, piyasadaki en iyi dijital cüzdanlardan biridir. Kolaylık arıyorsanız, Copay’a masaüstü, mobil veya çevrimiçi bir arayüz üzerinden kolayca erişebilirsiniz. Copay’in en önemli özelliklerinden biri, çoklu imzalı bir cüzdan olmasıdır; böylece arkadaşlarınızla veya iş ortaklarınızla para paylaşımı yapabilirsiniz. Copay pek çok farklı amaçla kullanıma uygundur. Copay, hem başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için yeterince basit, hem de daha tecrübeli kullanıcıları etkileyecek özelliklere sahip bir dijital cüzdandır.

  • Artıları: Yüksek seviyede gizlilik ve güvenlik, çoklu imza işlemleri, çoklu platformlar ve cihazlar, çoklu cüzdan depolaması, yeni başlayanlar için uygun, açık kaynaklı yazılım, ücretsiz
  • Eksileri: yavaş çalışıp donabilir, sınırlı kullanıcı desteği

Jaxx

Jaxx, Ether, Ether Classic, Dash, DAO, Litecoin, REP, Zcash, Rootstock, Bitcoin cüzdanı ve kullanıcı arayüzüdür. Jaxx, düzgün bir mobil Bitcoin ve Ethereum cüzdan deneyimi sunacak şekilde tasarlanmıştır. Çeşitli platformlarda ve cihazlarda (Windows, Linux, Chrome, Firefox, OSX, Android mobil ve tablet, iOS mobil ve tablet) kullanılabilir, Firefox ve Chrome uzantılarıyla web sitelerine bağlanabilir. Jaxx, Shapeshift aracılığıyla Bitcoin, Ether ve Altcoinler arasında dönüştürme yapmaya olanak sağlar. Çok para birimli bir cüzdan kullanmak isteyenler için iyi bir mobil cüzdan seçimidir, fakat son zamanlarda çıkan kullanıcı hacklenme haberleri yüzünden temkinli olunmalıdır.

  • Artıları: Üst düzey gizlilik ve güvenlik, çoklu para, birden fazla platformda işlev gösteren cüzdan, çok iyi kullanıcı desteği, zengin özelliklere sahip, kullanıcı dostu, ücretsiz.
  • Eksileri: Kod açık kaynak değil, yavaş yüklenebilir, kullanıcı hacklenme vakası yaşandı.

Armory

Armory, açık kaynak kodlu bir Bitcoin masaüstü cüzdanı olup, güvenliğe önem veren deneyimli kullanıcılar için idealdir. Armory’nin bazı özellikleri arasında soğuk (çevrimdışı) depolama, çoklu imza seçeneği, tek seferlik yazdırılabilir yedekleme, çoklu cüzdan arayüzü, GPU’ya dayalı cüzdan şifreleme, şifreyi içe aktarma ve daha fazlası yer alıyor. Armory’yi anlayıp tam yetkin düzeyde kullanmak biraz zaman alsa da, parasını güvende tutmak isteyen teknoloji meraklılarına mükemmel bir çözüm sunuyor.

  • Artıları: Üst düzey gizlilik, çok iyi güvenlik önlemleri, çoklu imza seçenekleri, güçlü soğuk depolama seçenekleri, ücretsiz.
  • Eksileri: Yalnızca masaüstü kullanıcıları erişebilir, yeni başlayanlar için uygun değil.

Blockchain.info

Blockchain, en popüler Bitcoin cüzdanlarından biridir. Bu cüzdana herhangi bir tarayıcıdan veya akıllı telefondan erişilebilir. Blockchain.info iki farklı ek katman daha sunar. Tarayıcı kullananlar, iki aşamalı kimlik doğrulamasını etkinleştirebilirken, mobil kullanıcılar da cüzdan uygulaması her açıldığında PIN kodu sorma özelliğini etkinleştirebilir. Cüzdanınız çevrimiçi olarak saklanıp, tüm işlemler şirketin sunucularından geçse de, Blockchain.info, kişisel şifrelerinize erişemez. Blockchain.info, Bitcoin kullanıcıları tarafından güvenilir bulunan ve paranızı korumak için güvenlikli bir cüzdan oluşturan sağlam bir şirkettir.

  • Artıları: Yüksek düzeyde güvenlik, kullanımı kolay, web ve mobil arayüzü, tanınmış ve güvenilir bir şirket, yeni başlayanlar için uygun, ücretsiz.
  • Eksileri: Hot wallet, düşük seviyede gizlilik, üçüncü partiye güven gerektiriyor, çeşitli sıkıntılar yaşandı.

 

En Fazla Okunanlar

Değerli kriptoparaları bulmanızı sağlayacak ip uçları
Değerli kriptoparaları bulmanızı sağlayacak ip uçları
Bu yazıda bahsedeceğimiz püf noktalarıyla kullanarak kendiniz de değerlenecek kriptoparaları bulabilirsiniz. 1) İlk a...
Daha Fazla Oku
Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin: Bitcoin Cüzdanı Nedir?
Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin: Bitcoin Cüzdanı Nedir?
Bitcoin evrenine yeni girenler için hazırladığımız yazı serimizin son yazısında, “Bitcoin cüzdanı nedir ne değildir?”...
Daha Fazla Oku
Herkesin Merak Ettiği, En Çok Sorulan 7 Temel Bitcoin Sorusunun Cevabı
Herkesin Merak Ettiği, En Çok Sorulan 7 Temel Bitcoin Sorusunun Cevabı
Bitcoin, elektronik ortamda oluşturulup saklanan, dijital bir para birimidir. Bitcoin kimsenin kontrolünde değildir. ...
Daha Fazla Oku