Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin: Bitcoin Cüzdanı Nedir? – Kriptotek

Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin: Bitcoin Cüzdanı Nedir?

Bitcoin evrenine yeni girenler için hazırladığımız yazı serimizin son yazısında, “Bitcoin cüzdanı nedir ne değildir?” sorularına yanıt arayacağız. Bir kripto para cüzdanının ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve güvenli bir cüzdandan bahsedeceğimiz bir kılavuz hazırladık. 

Bitcoin Donanım cüzdanı cipi

Bitcoin Cüzdanı Nedir?

Bir Bitcoin cüzdanı, direk olarak hesabınızın bakiyesini tutmadan o hesabınıza girebilmeniz için gereken özel ve genel anahtarları depolayan, kullanıcıların dijital para gönderip almasını sağlayan ve bütün bunların verimliliğini ve dengesini blockchain sistemi ile etkileşime girerek yapan bir yazılımdır.

Bitcoin Cüzdanı Nasıl Çalışır?

Birçok insan Bitcoin cüzdanının kullanımı ile ilgili yanlış bilgilere sahip. Cebimizde ki cüzdanlarımızın aksine, Bitcoin cüzdanı parayı saklamaz. Aslında kripto para birimleri herhangi bir yerde depolanamaz veya fiziksel biçimde herhangi bir yerde bulunmaz. Var olan tek şey blockchain’de depolanan işlem kayıtlarıdır. Dijital cüzdanlar; genel ve özel anahtarlarınızı (private and public key) ,blockchain’de yaptığınız para gönderme ve alma gibi işlemlerinizi sadece size özel olarak depolayan bir yazılımdır. Bir kişi size bitcoin veya kripto para gönderdiğinde sizin cüzdanınızdaki özel anahtar (private key) ile imzalanmış olur. Sonrasında blockchain’de ki genel anahtar (public key) ile eşleştiği zaman işleminiz kabul edilmiş olur. Yani özet olarak; sadece size ait olan anahtarlardan, yaptığınız blok zincirlerinizin kayıtlarından oluşan ve harcadığınızda bu anahtarlar üzerinden işlem yapabildiğiniz yazılımlardır diyebiliriz.

Bitcoin Cüzdanı Çeşitleri

Kripto paranızı depolayabilmeniz ve bunlara erişebilmeniz için birkaç farklı yol sunan cüzdan türleri bulunmaktadır. Bu Kripto para cüzdan türlerini üç farklı kategoride inceleyebiliriz. Yazılım, donanım ve kağıt. Yazılım ise, masaüstü, mobil ve çevrimiçi olabilmektedir. Bu yazıda sadece donanım dijital cüzdanların özelliğinden bahsedeceğiz.

ledger nano s

Donanım Bitcoin cüzdanları, diğer cüzdan türlerine göre birçok avantaja sahiptir. Özel anahtarınız USB gibi aygıtlarda depolanırlar. Güvenlik konusunda diğerlerinden daha fazla güvenlik avantajı ile öne çıkmaktadır. Bu cüzdanların sahip oldukları bazı özellikler şöyledir;

  • İşlemler çevrimiçi yapılsa da hesaplarınıza ait özel anahtarlarınız çevrimdışı olarak depolanır. Bu da güvenlik açısından diğer cüzdan türlerinden daha güvenli bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir.
  • Birçok farklı uygulama arayüzüne uyumlu olma özellikleri sayesinde farklı kripto para birimlerini destekler.
  • İşlem yapmak çok kolaydır. İnternet olan bir bilgisayara takılan aygıta atadığınız bir pin kodu girerek işlemler gerçekleştirilebilir.
  • Cüzdanda yaptığınız işlemler sonrası, paranız çevrimdışı depolanarak çeşitli tehlikelerden uzak kalmayı garantiler.

Bitcoin cüzdanı almadan önce, sitemizde satışı bulunan Ledger Nano S kriptopara donanım cüzdanını ayrıntılı inceleyerek, yukarıda yazılan özelliklerden çok daha fazlası olan bir dijital cüzdana neden sahip olmayasınız ki?

En Fazla Okunanlar

Bitcoin Nasıl Alınır? Adım Adım Bitcoin Alma Rehberi [Resimli Anlatım]
Bitcoin Nasıl Alınır? Adım Adım Bitcoin Alma Rehberi [Resimli Anlatım]
Adım Adım Bitcoin Alma Rehberi [Resimli Anlatım]  Son zamanların en çok konuşulan konularından olan bitcoin, yaşadığ...
Daha Fazla Oku
Adım Adım Bitcoin Satın Alma Rehberi
Adım Adım Bitcoin Satın Alma Rehberi
Adım Adım Bitcoin Satın Alma Rehberi Son günlerin en popüler konularının başında sanal para piyasası geliyor. Şüphes...
Daha Fazla Oku
Bitcoin Madenciliği: Nasıl Çalışır? [2.Bölüm]
Bitcoin Madenciliği: Nasıl Çalışır? [2.Bölüm]
Bitcoin madenciliği yazımızın birinci bölümünde; çalışma mantığı, ağ güvenliği ve madenci kazancı ile ilgili konulard...
Daha Fazla Oku